Sala de premsa Premsa i mitjans

El Claustre aprova l'informe sobre les línies generals de la política de la UAB

Claustre de la UAB
El Claustre de la UAB ha aprovat l'informe anual presentat per la rectora, Margarita Arboix, en què es fa un balanç de l'acció endegada per l'equip de govern al llarg de l'actual mandat. Segons la rectora, el text aprovat "és un reflex del que tots i totes hem fet".

17/12/2019

El Claustre de la UAB va aprovar, el 17 de desembre, l'informe anual de la rectora, titulat "Línies generals de la política de la Universitat". El text presentat per Margarita Arboix va obtenir 72 vots a favor, 13 en contra, 17 abstencions i un vot en blanc. El Claustre va debatre també l'informe anual de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB sobre l'aplicació del Protocol per prevenir i actuar contra l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista.

La rectora va exposar en aquest informe un balanç no només de l'actuació de l'equip de govern durant el darrer any sinó durant el conjunt d'aquest mandat, iniciat l'any 2016. Va començar descrivint el context que ha marcat l'actuació de la UAB durant aquest període, caracteritzat per la inestabilitat política i les seves conseqüències en aspectes com ara la prorrogació de pressupostos. Va fer esment del que ha suposat la celebració del cinquantè aniversari de la institució pel que fa a la seva projecció i va expressar la seva gratitud a "totes les persones del personal docent i administratiu i de l'alumnat que fan possible dia a dia que aquesta sigui una universitat de referència a nivell internacional". Segons Arboix, l'informe aprovat "és un reflex del que tots i totes hem fet" al llarg dels darrers anys.

Seguidament, va resumir els aspectes principals de l'acció de l'equip de govern en tots els àmbits durant aquest període. Va destacar qüestions com ara el treball realitzat per a la estabilització tant del personal docent com administratiu o les mesures endegades per afavorir la igualtat d'oportunitats i per incrementar la sensibilitat i el compromís de la comunitat universitària en temes com ara la sostenibilitat ambiental, la igualtat de gènere i la lluita contra la discriminació. La rectora es va referir també a les principals actuacions en matèria de docència, com és el cas de la creació de titulacions innovadores i l'impuls de la internacionalització, i en recerca i transferència, on destaquen resultats com ara el fet que la UAB hagi esdevingut la primera universitat de l'Estat en producció de tesis o en la captació de recursos a través del programa Horitzó 2020. Pel que fa als reptes de futur, Arboix va emfatitzar que la situació econòmica i el finançament públic de la institució és "el problema central" de la institució, tot destacant, entre altres conseqüències de la manca de recursos, que la UAB té "un professorat molt envellit".

Als dos torns de paraules que van ser oberts, els membres dels Claustre que van intervenir-hi van incidir en temes diversos. Diverses intervencions van tractar sobre la necessitat de millorar i dedicar més recursos als processos d'acreditació de qualitat, tot criticant especialment l'actuació de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. Es va debatre també sobre la vehiculació dels acords del Claustre per part de l'equip de govern, la dedicació a la gestió i la reducció docent del professorat integrat al programa ICREA Acadèmia, els darrers problemes en l'assignació de beques de mobilitat Erasmus provocats per una incidència tècnica al programa SIGMA i la inclusió a l'informe de la dimensió social de l'acció de la UAB en docència, recerca i transferència, així com del paper desenvolupat per l'Institut de Ciències de l'Educació.

Informe de l'Observatori per a la Igualtat

Al segon punt de l'ordre del dia, la vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat, Sara Moreno, va presentar l'Informe anual de l'Observatori per a la Igualtat sobre l'aplicació del Protocol per prevenir i actuar contra l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista. Moreno va explicar que, d'acord amb el que estableix el protocol en els casos de denúncia, s'han tractat, en el període comprés entre novembre de 2018 i novembre de 2019, cinc expedients per als que s'han emès dues resolucions, un s'ha suspès, un s'ha desestimat i un està pendent de resolució. Per a cada cas, s'ha convocat la Comissió Tècnica Assessora (CTA), que ha entrevistat la persona denunciada, la persona denunciant i altres persones en qualitat de testimonis quan s'ha estimat necessari.

Per altra banda, del resultat de les reunions de la CTA amb la Gerència de la Universitat i amb les persones delegades de prevenció que preveu el Protocol, s'ha proposat dues millores: una referent a la gestió i els terminis dels procediments i una altra a articular mecanismes de seguiment i acreditació del compliment de les resolucions.

Finalment, la vicerectora va explicar que s'està treballant amb la Unitat de Formació en la definició i el calendari d'un programa formatiu que doni resposta a les necessitats de la CTA i  millori la seva efectivitat.

Més informació: Informe de la rectora al Claustre del 17 de desembre de 2019
Informe anual de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB sobre l'aplicació del Protocol per prevenir i actuar contra l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista