Sala de premsa Premsa i mitjans

Timothy J. Kehoe evoca els seus trenta anys de col·laboració amb la UAB

Timothy J. Kehoe
La UAB ha investit com a doctor honoris causa Timothy J. Kehoe, professor de la Universitat de Minnesota. A la cerimònia, l'economista nord-americà ha glossat les seves recerques tot destacant la seva vinculació a Espanya i Catalunya i, especialment, a la UAB: "Jo sóc de l'Autònoma", ha afirmat.

16/03/2016

Timothy Jerome Kehoe, professor de la Universitat de Minnesota, va ser investit el 16 de març com a nou doctor honoris causa per la UAB. L'economista nord-americà es va mostrar "molt emocionat" i va glossar la seva trajectòria, posant un èmfasi especial en la seva àmplia col·laboració amb diverses institucions espanyoles al llarg de més de tres dècades i, especialment, amb la UAB. Ferran Sancho, rector de la UAB i un dels seus col·laboradors a la Universitat, va lloar la seva "sensibilitat i capacitat d'empatia", a més de la seva excel·lència com a economista.

Kehoe va ser proposat com doctor honoris causa per la Facultat d'Economia i Empresa i el seu padrí va ser Jordi Caballé, catedràtic del Departament d'Economia i d'Història Econòmica, que va exposar la lloança del doctorand tot assegurant, al final de la seva intervenció, que Kehoe "és un economista plenament mereixedor" de la distinció "tant des del punt de vista dels seus destacadíssims mèrits acadèmics com per la vinculació amb la nostra universitat i amb la comunitat acadèmica catalana i espanyola".

En el seu discurs, que va pronunciar en català, castellà i anglès, Kehoe es va declarar "molt emocionat" per rebre aquesta distinció "dels meus amics", i va emfatitzar la seva vinculació a la Universitat tot afirmant: "Jo sóc de l'Autònoma". Va evocar els orígens de la seva relació amb els economistes espanyols, que va començar el 1978 quan va conèixer Andreu Mas-Colell (present a la cerimònia) a la Universitat de Califòrnia a Berkeley. Va ser Mas-Colell qui va convidar Kehoe i Jaime Serra-Puche a venir a Barcelona el 1984. Segons va afirmar, "la UAB era el centre de la docència i la recerca en economia moderna a Espanya als anys vuitanta, així que era un lloc apassionant on ser-hi".

Kehoe va evocar les recerques en què ha estat implicat sobre la integració d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea o sobre l'acord de lliure comerç entre els països d'Amèrica del Nord, entre d'altres, i va destacar els principals col·laboradors amb què ha treballat al llarg de la seva carrera, tant de la UAB (Xavier Calsamiglia, Joan Maria Esteban, Clemente Polo, Ferran Sancho, Joaquim Silvestre, Antonio Manresa, etc.) com d'altres universitats americanes i europees (entre d'altres, Robert Lucas, professor de la Universitat de Chicago i premi Nobel d'economia que ha estat present també a la cerimònia). El nou doctor honoris causa va acabar la seva intervenció lloant el "meravellós grup d'estudiants" amb què està treballant durant aquest curs a la seva estada a la UAB.

Generositat amb els estudiants

El rector, Ferran Sancho, va expressar "l'immens honor" i el "privilegi" que suposa aquest doctorat honoris causa per a la UAB. Va recordar les paraules de Kehoe a l'acte d'inauguració del curs 2012-2013 de la Facultat d'Economia i Empresa ("El futur comença avui") i va subratllar "la seva solidesa com a economista teòric i aplicat, dues qualitats que no són fàcils de trobar".

Sancho va lloar "la sensibilitat i la capacitat d'empatia" de Kehoe, que l'han permès establir "lligams amb universitats de diversos països". I va destacar especialment "la seva empatia i generositat amb els estudiants", amb els quals, segons el rector, Kehoe és "més un tutor i un amic" que no pas un professor. Pel que fa a la cooperació amb la UAB, Sancho va afirmar que "la llavor que ha plantat al Departament d'Economia i d'Història Econòmica ha germinat esplèndidament".

L'acte va comptar amb l'actuació del Cor de Cambra de la UAB, que va interpretar l'espiritual negre Steal Away, amb arranjaments de David Blackwell; Tú no sabe inglé, de Nicolás Guillén i Emilio Grenet; i la cançó de bressol siriana Yalla tnam "per recordar la humanitat dels pobles", segons les paraules del director del cor, Poire Vallvé. La cerimònia va ser tancada amb el tradicional cant Gaudeamus igitur.